Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βαρκελώνη (22-25 Απριλίου 2016)

Το τετραετές διεπιστημονικό πρόγραμμα υπό τον γενικό τίτλο «Ταξίδια εξερεύνησης των Πολιτισμών της Μεσογείου» ολοκληρώθηκε φέτος με την επίσκεψή μας στη Βαρκελώνη.Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε από τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς της Σχολής και εκπονήθηκε από μαθητές των Ε' και Στ' τάξεων του Δημοτικού και της Α' Γυμνασίου. Τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν είναι τέσσερα. Πρώτος μας προορισμός, το 2013, ήταν η Κωνσταντινούπολη, δεύτερος, το 2014, η Βενετία-Τεργέστη και στη συνέχεια, κατευθυνόμενοι προς δυσμάς, εξερευνήσαμε το 2015 τη Μασσαλία-Προβηγκία, ενώ τελικό προορισμό μας αποτέλεσε η Βαρκελώνη.

Την πρώτη ημέρα του ταξιδιού γνωρίσαμε το ιστορικό γήπεδο της Βαρκελώνης και ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα,  Camp Νου. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος  “Friendship across the Mediterranean sea” επισκεφθήκαμε το σχολείο Itaca με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, τη συνεργασία και τη γνωριμία μας με την κουλτούρα και τη ζωή τι στη Βαρκελώνη. Στο τέλος της ημέρας περιηγηθήκαμε τη μαγευτική παραλία της πόλης, Barceloneta,  όπου γνωρίσαμε το περίφημο Ολυμπιακό λιμάνι.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στην Ελληνική Κοινότητα της Βαρκελώ­νης. Μας υποδέχτηκαν η πρόεδρος του Ιδρύ­ματος, κ. Μαρία Μήτρου και η εκπαιδευτικός κ. Χρύσα Ζαχαρούλη. Δύο σημαντικές γιορτές για μας αλλά και για τους Ισπανούς συνέπιπταν στις 23 Απριλίου: το Σάββατο του Λαζάρου και η γιορτή του Αγίου Γεωργίου (Sant Jordi) αντίστοιχα. Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας μας παρουσίασαν τα έθιμά τους για την ημέρα αυτή, ενώ εμείς τους τραγουδήσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου και μοιράσαμε τα «λαζαράκια». Τέλος, σε συνεργασία μετά παιδιά της Κοινότητας δη­μιουργήσαμε και ανταλλάξαμε τριαντάφυλλα κατασκευασμένα με την τεχνική origami.

Η πιο σημαντική και παράλληλα συγκινητική στιγμή της επίσκεψής μας ήταν όταν οι μαθητές της Σχολής μας πρόσφεραν 210 βιβλία για παιδιά και ενήλικες με σκοπό τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της Κοινότητας και την υποστήριξη των συναδέλφων εκπαιδευτικών στην ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Σαγράδα Φαμίλια, τη μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, έργο του φημισμένου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με βιωματικό τρόπο και με κατάλληλα σχεδιασμένο, διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Αγγλικά να ανακαλύψουν τα μυστικά της. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε πανοραμική ξενάγηση της πόλης, όπου

θαυμάσαμε τα κυριότερα αξιοθέατά της, όπως το μνημείο του Κολόμβου στο λιμάνι, το Πασέο Ντε Γκράθια με τα μοναδικό κτήρια –επίσης δημιουρ­γήματα του Γκαουντί– την Κάσα Μπατλιό και το “La Pedrera”, που είναι το πιο ασυνήθιστο κτήριο και χαρακτηρίστηκε το 1984 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μιρό, μια μοναδική γκαλερί τέχνης, που διαθέτει, εκτός από τα πρώτα σχέδια του ζωγράφου, συλλογή πινάκων, γλυπτά και ταπισερί. Η μέρα ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση του αγώνα της Barcelona με τη Real Sporting de Gijon από τους ποδοσφαιρόφιλους, ενώ οι υπόλοι­ποι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το Μαγικό Σιντριβάνι, μια θεαματική επίδειξη από χρώμα, φως, κίνηση, μουσική και ακροβατικά του νερού.

Η  Τρίτη ημέρα  ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο περίφημο Μουσείο Φυσικών Επιστημών Cosmo Caixa. Η «κάθοδός» μας στον εκθεσιακό χώρο μας προετοίμαζε για το  τι θα ακολουθήσει. Παρατήρηση φυσικών φαινομένων, εκκρεμές του Φουκώ, εξέλιξη του ανθρώπου, δεινόσαυροι, πειράματα, πετρώματα, ζώα σπονδυλωτά και ασπόνδυλα και ό,τι μπορούσε να φανταστεί το μυαλό, βρισκόταν μπροστά μας και είχαμε τη δυνατότητα να το αγγίξουμε και να πειραματιστούμε με αυτό. Και ξαφνικά στο βάθος της αίθουσας η προσομοίωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου ήταν μια πραγματικότητα! Μπορούσαμε να περιπλανηθούμε και να βιώσουμε τις συνθήκες που επικρατούν, να δούμε τα ζώα που ζουν στη γη αλλά και κάτω από αυτήν, όπως και μέσα στο νερό. Αξέχαστη, μοναδική εμπειρία!

Επόμενος σταθμός μας ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Πικάσο. Η υπεύθυνη ξενάγησης του Μουσείου, με πολύ εύστοχο τρόπο, μας εξοικείωσε σταδιακά με τη ζωή, το έργο και τις επιρροές που δεχόταν ο καλλιτέχνης  σε κάθε φάση της δημιουργίας του. Η μέρα μας συνεχίστηκε με την περιπλάνησή μας στην περίφημη  Γοτθική συνοικία της πόλης, όπου θαυμάσαμε τα μεσαιωνικά κτήρια, χαρακτηριστικά δείγματα της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Το απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πανοραμικά την πόλη από τον λόφο Μονζουίκ, ενώ  η μέρα ολοκληρώθηκε με παράσταση Flamenco.

Τη Δευτέρα 25 Απριλίου αναχωρήσαμε με λύπη για την Αθήνα αλλά  με τις αποσκευές μας γεμάτες εμπειρίες, γνώσεις και –κυρίως– αξέχαστες στιγμές.

IMG_4710.JPGIMG_4715.JPGIMG_4728.JPGIMG_4769.JPGIMG_4775.JPGIMG_4779.JPGIMG_4787.JPGIMG_4794.JPGIMG_4796.JPGIMG_4798.JPGIMG_4813.JPGIMG_4826.JPGIMG_4840.JPGIMG_4867.JPGIMG_4897.JPGIMG_4907.JPGIMG_4916.JPGIMG_4937.JPGIMG_4940.JPGIMG_4942.JPG

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το τριθέσιο Δημοτικό Αρχοντοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας

Οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού της Σχολής μας συμμετείχαν,  μετά από πρόσκληση της εκπαιδευτικού Μ. Κουτούπη, σε κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του τριθέσιου Δημοτικού Αρχοντοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Οι μαθητές και των δυο σχολείων αφού διάβασαν το βιβλίο: Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, οργάνωσαν κοινές δράσεις. Αρχικά μέσω skype «έπαιξαν» σκηνές του βιβλίου με ομαδική ανάγνωση και τεχνικές readers theatre. Πραγματοποιήθηκαν τρεις τέτοιες τηλεσυναντήσεις, όπου εκτός των παρουσιάσεων οι μαθητές αντάλλαξαν  πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους, το σχολείο τους και τις ασχολίες τους. Επίσης, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων οι μαθητές δημιούργησαν γρίφους και ζωγράφισαν σκηνές του βιβλίου σε μπλουζάκια.

Κορύφωση της Σύμπραξης των δύο σχολείων ήταν η επίσκεψη αντιπροσωπείας μαθητών της Σχολής μας στο Αρχοντοχώρι.
Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ο  Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ε. Γαλούνης, ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου κ. Β.  Μουρκούσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Α. Σόμπολος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρχοντοχωρίου κ. Γ.  Λιοντάκης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Β. Τσάρκος, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μύτικα κ. Ι.  Βέρρη, η Σχολική Σύμβουλος 9ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Α.  Πάσχου  και ο  Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Θ. Τσιλίκας.
Ακολούθησαν κοινές δράσεις και κατασκευές τις οποίες οι μαθητές παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους.

Σημαντική στιγμή της επίσκεψης ήταν η δωρεά διακοσίων λογοτεχνικών βιβλίων με σκοπό τον εμπλουτισμό της νεοσύστατης σχολικής δανειστικής βιβλιοθήκης.

Η συνεργασία των παιδιών ήταν άριστη και γρήγορα δημιουργήθηκαν φιλίες μεταξύ τους. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά με νέες ιδέες. 

DSC05831.JPGDSC05843.JPGDSC05910.JPGDSC05917.JPGDSC05925.JPGDSC05939.JPGDSC05950.JPGDSC05951.JPGDSC06841.JPG

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Μασσαλία- Προβηγκία (19-22 Μαρτίου 2015)

Το διεπιστημονικό πρόγραμμα «Οι Έλληνες πρωτοπόροι εξερευνητές στη Δυτική Μεσόγειο» κορυφώθηκε με την επίσκεψη στη Μασσαλία - Προβηγκία. Στην εκδρομή συμμετείχαν 10 μαθητές της Ε' τάξης, 11 μαθητές της Στ' και 16 της Α' Γυμνασίου, με τη συνοδεία 28 γονέων και 7 εκπαιδευτικών. Στόχος του προγράμματος ήταν τα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά όλα όσα είχαν ερευνήσει για τη σπουδαία ελληνική αποικία της Μεσογείου. Τέλος, σημαντική ήταν η συμβολή τους στην ξενάγηση παρουσιάζοντας μέρος των ομαδικών εργασιών που είχαν εκπονήσει.

Την πρώτη μέρα του ταξιδιού γνωρίσαμε την πόλη και το λιμάνι της Μασσαλίας, περιηγηθήκαμε το Παλάτι Longchamp και επισκεφτήκαμε τον καθολικό ναό της Notre Dame de la Garde. Στα μέσα της διαδρομής περάσαμε και από το στάδιο Velodrome. Επίσης ξεναγηθήκαμε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο και περιηγηθήκαμε τα σοκάκια της παλιάς πόλης, για να εξερευνήσουμε την πόλη των Φωκαέων.

Τη δεύτερη μέρα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Friendship across the Mediterranean Sea", επισκεφτήκαμε το Sainte Victoire International School of Fuveau. Οι μαθητές μας, αφού γνωρίστηκαν με τους μαθητές του άλλου σχολείου και συνομίλησαν για αρκετή ώρα, βγήκαν στο προαύλιοκαι παρατήρησαν την έκλειψη ηλίου. Στη συνέχεια προβλήθηκαν παρουσιάσεις, που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά της Ε΄και Στ΄Δημοτικού της Σχολής μας, για τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και μια ταινία, που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές του Σχολής μας,  με θέμα "Students' Activities in Greece". Αμέσως μετά τραγούδησαν τρία μελωποιημένα ποιήματα του Ο. Ελύτη και  τέλος, όλοι μαζί δημιούργησαν υπέροχα κολάζ και εντυπωσιακούς πίνακες ζωγραφικής έχοντας ως πηγή έμπνευσης έργα των δύο σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Επόμενος σταθμός μας η Aix en Provance. Πρώτα περιπλανηθήκαμε στο κέντρο της παλιάς πόλης όπου μέσα από τα γραφικά σοκάκια κατευθυνθήκαμε προς την κεντρική πλατεία, για να θαυμάσουμε το Δημαρχείο, τη Βιβλιοθήκη και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σοβέρ. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το ατελιέ Σεζάν όπου οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν στο χώρο και να μας εξηγήσουν για τη ζωή και το έργο του διάσημου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε το Απογευματινό Ελληνικό Σχολείο της Aix en Provance όπου μας υποδέχθηκαν θερμά η εκπαιδευτικός κα Εύη Βασιλειάδου με τους μαθητές της και η κα Ξένου, εκπρόσωπος του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στη Μασσαλία. Τα δυο σχολεία συνδιοργάνωσαν και γιόρτασαν τη διπλή επέτειο της 25ης Μαρτίου παρουσιάζοντας σπουδαίους ήρωες της Επανάστασης και απαγγέλλοντας ποιήματα. Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Σχολής μας ίδρυση βιβλιοθήκης και γωνιά φιλαναγνωσίας προσφέροντας πάνω από 150 βιβλία για τα ελληνόπουλα της περιοχής, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή μας στον παροικιακό ελληνισμό.

Η τρίτη μέρα του ταξιδιού αφιερώθηκε στην Avignonκαι την Arl. Αρχικά ξεναγηθήκαμε στο Παπικό Παλάτι. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που οι μαθητές της Σχολής μας τραγούδησαν με τη συνοδεία φλογέρας  το Sur le Pontd' Avignon στη μεσαιωνική γέφυρα της Avignon. Στην Arl, την πόλη που έζησε και μεγαλούργησε ο διάσημος ζωγράφος Van Gogh, ξεκινήσαμε τη γνωριμία μας από τον δρόμο που είναι αφιερωμένος στο έργο του, και συνεχίσαμε την επίσκεψή μας στην Αρένα, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά αμφιθέατρα. Κατά την επιστροφή μας στη Μασσαλία περάσαμε από τη ρωμαϊκή νεκρόπολη Alyscamps, μία από τις πιο φημισμένες νεκροπόλεις του αρχαίου κόσμου.

Η επιστροφή μας στην Αθήνα ήταν γεμάτη πολύτιμες στιγμές και μοναδικές εμπειρίες, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά μας.

1.JPG2.JPG3.png4.JPG5.JPG6.JPG7.jpg8.JPG9.JPG10.JPG11.JPG12.JPG13.JPG14.JPG15.JPG16.JPG17.png18.JPG

 

Ο Odin Dupeyron στο σχολείο μας

Ο Odin Dupeyron ήρθε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στο σχολείο μας και συνάντησε τους μαθητές Δ’ και Ε’ Δημοτικού καθώς και τους μαθητές του English Theatre Society Δημοτικού Γυμνασίου Λυκείου. Ο Odin γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού. Είναι δημιουργός του Grupo Odin Dupeyron, ενός γκρουπ εκδόσεων, παραγωγής και ψυχαγωγικού ιντερνετικού καναλιού. Πολύπλευρο ταλέντο, εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με την υποκριτική, τη σκηνοθεσία και το κουκλοθέατρο. Στο Μεξικό, ο μονόλογός του "A Vivir!", σε συγγραφή και σκηνοθεσία του ίδιου, παίζεται δέκα χρόνια. Το βιβλίο "Και το παραμύθι δεν τελείωσε" (Εκδόσεις Καλέντη), το οποίο είχαν διαβάσει οι μαθητές μας, μετάφραση από το «Y colorιn colorado, este cuento aun no se ha acabado» είναι το πρώτο του βιβλίο, το οποίο έγινε "εθνικό best seller", καθώς πούλησε στη χώρα του περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, ενώ έχει μεταφραστεί εκτός από τα ελληνικά και στα αγγλικά.

Από την αγγλική μετάφραση «Not the end» οι μαθητές του English Theatre Society του παρουσίασαν δραματοποιημένο το Κεφάλαιο 13. Η ιδέα της θεατρικής παρουσίασης του βιβλίου τον ενθουσίασε. Η συνάντηση συνεχίστηκε με συνέντευξη που έδωσε στα αγγλικά στους μαθητές, τονίζοντας ότι το μήνυμα του βιβλίου είναι ότι η ζωή δεν τελειώνει, μέχρι να τελειώσει, άρα πρέπει με αισιοδοξία να απολαμβάνει καθένας μας την κάθε μέρα. Τέλος έγραψε αφιερώσεις σε όλα τα βιβλία των παιδιών και υποσχέθηκε ότι θα έρθει ξανά όταν εκδοθεί η συνέχεια του βιβλίου. 

1.JPG2.JPG3.JPGIMG_2557.JPGIMG_2559.JPGIMG_2560.JPG

Visit of Odin Dupeyron at our school

Odin Dupeyron, notable Mexican writer, visited our school yesterday and met our students of 4th and 5th grade of Primary school as well as the students participating in our English Theatre Society of all levels of our school. 
Odin was born in Mexico City. He is the founder of Grupo Odin Duperyon ,a group of publications, a production company and the creator of an internet entertainment channel. His interests and creativity can be expressed in various forms of art such as writing novels, directing plays, acting and participating in puppet shows as a puppeteer. His monologue A Vivir, written and directed by himself, has been on stage for the past 10 years in Mexico. His first novel Not the End, translated from the Spanish title Y colorin colorado, este cuento aun no se ha acabado became a best seller in his home country as it has sold more than 200.000 copies so far. Not the End has been translated into Greek and English. 

The students of the English Theatre Society of our school presented a performance based on chapter 13 taken from the English version of the book. He was thrilled by the idea that certain chapters of his novel were enacted on stage by our students. The performance was followed by an interview during which our students raised questions about his work in English and what inspired him to write this novel. Odin pointed out that the message conveyed in his book is that life is not over until it is really over, so each one of us should try to enjoy every single day. Finally, he signed all our students’ books promising that he will visit again our school when the sequel of his work comes out. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.