Εκπαιδευτική εκδρομή στη Μασσαλία- Προβηγκία (19-22 Μαρτίου 2015)

Το διεπιστημονικό πρόγραμμα «Οι Έλληνες πρωτοπόροι εξερευνητές στη Δυτική Μεσόγειο» κορυφώθηκε με την επίσκεψη στη Μασσαλία - Προβηγκία. Στην εκδρομή συμμετείχαν 10 μαθητές της Ε' τάξης, 11 μαθητές της Στ' και 16 της Α' Γυμνασίου, με τη συνοδεία 28 γονέων και 7 εκπαιδευτικών. Στόχος του προγράμματος ήταν τα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά όλα όσα είχαν ερευνήσει για τη σπουδαία ελληνική αποικία της Μεσογείου. Τέλος, σημαντική ήταν η συμβολή τους στην ξενάγηση παρουσιάζοντας μέρος των ομαδικών εργασιών που είχαν εκπονήσει.

Την πρώτη μέρα του ταξιδιού γνωρίσαμε την πόλη και το λιμάνι της Μασσαλίας, περιηγηθήκαμε το Παλάτι Longchamp και επισκεφτήκαμε τον καθολικό ναό της Notre Dame de la Garde. Στα μέσα της διαδρομής περάσαμε και από το στάδιο Velodrome. Επίσης ξεναγηθήκαμε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο και περιηγηθήκαμε τα σοκάκια της παλιάς πόλης, για να εξερευνήσουμε την πόλη των Φωκαέων.

Τη δεύτερη μέρα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Friendship across the Mediterranean Sea", επισκεφτήκαμε το Sainte Victoire International School of Fuveau. Οι μαθητές μας, αφού γνωρίστηκαν με τους μαθητές του άλλου σχολείου και συνομίλησαν για αρκετή ώρα, βγήκαν στο προαύλιοκαι παρατήρησαν την έκλειψη ηλίου. Στη συνέχεια προβλήθηκαν παρουσιάσεις, που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά της Ε΄και Στ΄Δημοτικού της Σχολής μας, για τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και μια ταινία, που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές του Σχολής μας,  με θέμα "Students' Activities in Greece". Αμέσως μετά τραγούδησαν τρία μελωποιημένα ποιήματα του Ο. Ελύτη και  τέλος, όλοι μαζί δημιούργησαν υπέροχα κολάζ και εντυπωσιακούς πίνακες ζωγραφικής έχοντας ως πηγή έμπνευσης έργα των δύο σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Επόμενος σταθμός μας η Aix en Provance. Πρώτα περιπλανηθήκαμε στο κέντρο της παλιάς πόλης όπου μέσα από τα γραφικά σοκάκια κατευθυνθήκαμε προς την κεντρική πλατεία, για να θαυμάσουμε το Δημαρχείο, τη Βιβλιοθήκη και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σοβέρ. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το ατελιέ Σεζάν όπου οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν στο χώρο και να μας εξηγήσουν για τη ζωή και το έργο του διάσημου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε το Απογευματινό Ελληνικό Σχολείο της Aix en Provance όπου μας υποδέχθηκαν θερμά η εκπαιδευτικός κα Εύη Βασιλειάδου με τους μαθητές της και η κα Ξένου, εκπρόσωπος του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στη Μασσαλία. Τα δυο σχολεία συνδιοργάνωσαν και γιόρτασαν τη διπλή επέτειο της 25ης Μαρτίου παρουσιάζοντας σπουδαίους ήρωες της Επανάστασης και απαγγέλλοντας ποιήματα. Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Σχολής μας ίδρυση βιβλιοθήκης και γωνιά φιλαναγνωσίας προσφέροντας πάνω από 150 βιβλία για τα ελληνόπουλα της περιοχής, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή μας στον παροικιακό ελληνισμό.

Η τρίτη μέρα του ταξιδιού αφιερώθηκε στην Avignonκαι την Arl. Αρχικά ξεναγηθήκαμε στο Παπικό Παλάτι. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που οι μαθητές της Σχολής μας τραγούδησαν με τη συνοδεία φλογέρας  το Sur le Pontd' Avignon στη μεσαιωνική γέφυρα της Avignon. Στην Arl, την πόλη που έζησε και μεγαλούργησε ο διάσημος ζωγράφος Van Gogh, ξεκινήσαμε τη γνωριμία μας από τον δρόμο που είναι αφιερωμένος στο έργο του, και συνεχίσαμε την επίσκεψή μας στην Αρένα, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά αμφιθέατρα. Κατά την επιστροφή μας στη Μασσαλία περάσαμε από τη ρωμαϊκή νεκρόπολη Alyscamps, μία από τις πιο φημισμένες νεκροπόλεις του αρχαίου κόσμου.

Η επιστροφή μας στην Αθήνα ήταν γεμάτη πολύτιμες στιγμές και μοναδικές εμπειρίες, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά μας.

1.JPG2.JPG3.png4.JPG5.JPG6.JPG7.jpg8.JPG9.JPG10.JPG11.JPG12.JPG13.JPG14.JPG15.JPG16.JPG17.png18.JPG

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.