Εκπαιδευτική εκδρομή στη Βαρκελώνη (22-25 Απριλίου 2016)

Το τετραετές διεπιστημονικό πρόγραμμα υπό τον γενικό τίτλο «Ταξίδια εξερεύνησης των Πολιτισμών της Μεσογείου» ολοκληρώθηκε φέτος με την επίσκεψή μας στη Βαρκελώνη.Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε από τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς της Σχολής και εκπονήθηκε από μαθητές των Ε' και Στ' τάξεων του Δημοτικού και της Α' Γυμνασίου. Τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν είναι τέσσερα. Πρώτος μας προορισμός, το 2013, ήταν η Κωνσταντινούπολη, δεύτερος, το 2014, η Βενετία-Τεργέστη και στη συνέχεια, κατευθυνόμενοι προς δυσμάς, εξερευνήσαμε το 2015 τη Μασσαλία-Προβηγκία, ενώ τελικό προορισμό μας αποτέλεσε η Βαρκελώνη.

Την πρώτη ημέρα του ταξιδιού γνωρίσαμε το ιστορικό γήπεδο της Βαρκελώνης και ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα,  Camp Νου. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος  “Friendship across the Mediterranean sea” επισκεφθήκαμε το σχολείο Itaca με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, τη συνεργασία και τη γνωριμία μας με την κουλτούρα και τη ζωή τι στη Βαρκελώνη. Στο τέλος της ημέρας περιηγηθήκαμε τη μαγευτική παραλία της πόλης, Barceloneta,  όπου γνωρίσαμε το περίφημο Ολυμπιακό λιμάνι.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στην Ελληνική Κοινότητα της Βαρκελώ­νης. Μας υποδέχτηκαν η πρόεδρος του Ιδρύ­ματος, κ. Μαρία Μήτρου και η εκπαιδευτικός κ. Χρύσα Ζαχαρούλη. Δύο σημαντικές γιορτές για μας αλλά και για τους Ισπανούς συνέπιπταν στις 23 Απριλίου: το Σάββατο του Λαζάρου και η γιορτή του Αγίου Γεωργίου (Sant Jordi) αντίστοιχα. Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά της Ελληνικής Κοινότητας μας παρουσίασαν τα έθιμά τους για την ημέρα αυτή, ενώ εμείς τους τραγουδήσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου και μοιράσαμε τα «λαζαράκια». Τέλος, σε συνεργασία μετά παιδιά της Κοινότητας δη­μιουργήσαμε και ανταλλάξαμε τριαντάφυλλα κατασκευασμένα με την τεχνική origami.

Η πιο σημαντική και παράλληλα συγκινητική στιγμή της επίσκεψής μας ήταν όταν οι μαθητές της Σχολής μας πρόσφεραν 210 βιβλία για παιδιά και ενήλικες με σκοπό τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης της Κοινότητας και την υποστήριξη των συναδέλφων εκπαιδευτικών στην ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Σαγράδα Φαμίλια, τη μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, έργο του φημισμένου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με βιωματικό τρόπο και με κατάλληλα σχεδιασμένο, διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Αγγλικά να ανακαλύψουν τα μυστικά της. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε πανοραμική ξενάγηση της πόλης, όπου

θαυμάσαμε τα κυριότερα αξιοθέατά της, όπως το μνημείο του Κολόμβου στο λιμάνι, το Πασέο Ντε Γκράθια με τα μοναδικό κτήρια –επίσης δημιουρ­γήματα του Γκαουντί– την Κάσα Μπατλιό και το “La Pedrera”, που είναι το πιο ασυνήθιστο κτήριο και χαρακτηρίστηκε το 1984 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μιρό, μια μοναδική γκαλερί τέχνης, που διαθέτει, εκτός από τα πρώτα σχέδια του ζωγράφου, συλλογή πινάκων, γλυπτά και ταπισερί. Η μέρα ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση του αγώνα της Barcelona με τη Real Sporting de Gijon από τους ποδοσφαιρόφιλους, ενώ οι υπόλοι­ποι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το Μαγικό Σιντριβάνι, μια θεαματική επίδειξη από χρώμα, φως, κίνηση, μουσική και ακροβατικά του νερού.

Η  Τρίτη ημέρα  ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο περίφημο Μουσείο Φυσικών Επιστημών Cosmo Caixa. Η «κάθοδός» μας στον εκθεσιακό χώρο μας προετοίμαζε για το  τι θα ακολουθήσει. Παρατήρηση φυσικών φαινομένων, εκκρεμές του Φουκώ, εξέλιξη του ανθρώπου, δεινόσαυροι, πειράματα, πετρώματα, ζώα σπονδυλωτά και ασπόνδυλα και ό,τι μπορούσε να φανταστεί το μυαλό, βρισκόταν μπροστά μας και είχαμε τη δυνατότητα να το αγγίξουμε και να πειραματιστούμε με αυτό. Και ξαφνικά στο βάθος της αίθουσας η προσομοίωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου ήταν μια πραγματικότητα! Μπορούσαμε να περιπλανηθούμε και να βιώσουμε τις συνθήκες που επικρατούν, να δούμε τα ζώα που ζουν στη γη αλλά και κάτω από αυτήν, όπως και μέσα στο νερό. Αξέχαστη, μοναδική εμπειρία!

Επόμενος σταθμός μας ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Πικάσο. Η υπεύθυνη ξενάγησης του Μουσείου, με πολύ εύστοχο τρόπο, μας εξοικείωσε σταδιακά με τη ζωή, το έργο και τις επιρροές που δεχόταν ο καλλιτέχνης  σε κάθε φάση της δημιουργίας του. Η μέρα μας συνεχίστηκε με την περιπλάνησή μας στην περίφημη  Γοτθική συνοικία της πόλης, όπου θαυμάσαμε τα μεσαιωνικά κτήρια, χαρακτηριστικά δείγματα της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Το απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πανοραμικά την πόλη από τον λόφο Μονζουίκ, ενώ  η μέρα ολοκληρώθηκε με παράσταση Flamenco.

Τη Δευτέρα 25 Απριλίου αναχωρήσαμε με λύπη για την Αθήνα αλλά  με τις αποσκευές μας γεμάτες εμπειρίες, γνώσεις και –κυρίως– αξέχαστες στιγμές.

IMG_4710.JPGIMG_4715.JPGIMG_4728.JPGIMG_4769.JPGIMG_4775.JPGIMG_4779.JPGIMG_4787.JPGIMG_4794.JPGIMG_4796.JPGIMG_4798.JPGIMG_4813.JPGIMG_4826.JPGIMG_4840.JPGIMG_4867.JPGIMG_4897.JPGIMG_4907.JPGIMG_4916.JPGIMG_4937.JPGIMG_4940.JPGIMG_4942.JPG

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.