Εκπαιδευτική Εκδρομή των μαθητών των Ε' και Στ' τάξεων Δημοτικού στη Βενετία και στην Τεργέστη

Το διεπιστημονικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας στην ιστορία -  Βενετία, Τεργέστη» κορυφώθηκε με την επίσκεψή μας στη Βενετία και στην Τεργέστη. Στην εκδρομή συμμετείχαν 29 μαθητές με τη συνοδεία 25 γονέων και 9 εκπαιδευτικών. Ο Γενικός Διευθυντής της Σχολής, κ. Α.Ι.Παναγιωτόπουλος, και οι Διευθυντές του Δημοτικού έδωσαν δυναμικά το «παρών» και αυτήν τη χρονιά προβάλλοντας τη σημασία των καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων που εκπονούνται από τους μαθητές της Σχολής μας. Ο σχεδιασμός του ταξιδιού βασίστηκε στο διεπιστημονικό πρόγραμμα, με στόχο να μπορέσουν οι μαθητές να πραγματοποιήσουν έρευνα πεδίου στα μέρη τα οποία είχαν μελετήσει και να τα προσεγγίσουν βιωματικά. Αξίζει να τονιστεί ότι οι ίδιοι οι μαθητές πραγματοποίησαν την ξενάγηση στους συμμαθητές τους, στους γονείς και στα μέλη του προσωπικού της Σχολής. 

Η  πρώτη μέρα του ταξιδιού περιελάμβανε τον διάπλου της λιμνοθάλασσας της Βενετίας κατά τον οποίο απολαύσαμε τη μοναδική ομορφιά των εκατοντάδων νησιών πάνω στα οποία είναι κτισμένη. Επισκεφτήκαμε το νησί Μπουράνο, γνωστό για τις περίφημες δαντέλες του και τα πανέμορφα, πολύχρωμα, παραδοσιακά σπίτια του. Το βράδυ πήγαμε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.

IMG_0206.JPGIMG_0209.JPGIMG_0223.JPG

Η δεύτερη μέρα αφιερώθηκε στη Βενετία. Ξεκινήσαμε με τον Ναύσταθμο όπου βρίσκεται το Λιοντάρι του Πειραιά. Οι μαθητές μπροστά σε αυτό το ελληνικό έργο τέχνης παρουσίασαν τα παραμύθια που διακρίθηκαν στο λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα το ομώνυμο λιοντάρι, που έλαβε χώρα στο σχολείο μας πριν το ταξίδι. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το παλάτι των Δόγηδων και τον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου, όπου ψάλαμε τον Ακάθιστο Ύμνο μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Νικοποιού. Θαυμάσαμε το χρυσοποίκιλτο «Παλλάδιο» και τα χάλκινα άλογα του Λυσίππου, ελληνικά έργα τέχνης που μεταφέρθηκαν στη Βενετία από τους Σταυροφόρους. Οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού  διάβασαν κείμενά τους με θέμα «Τα Άλογα νοσταλγούν την πατρίδα τους». Έπειτα, ξεναγηθήκαμε στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου με τα υπέροχα κτήρια και είδαμε από κοντά το Ρολόι των αδελφών Ρανιέρι.

IMG_0218.JPGIMG_9907.JPGIMG_9920.JPG

Ακόμη, επισκεφτήκαμε ένα εργαστήριο κατασκευής των περίφημων Μουράνο, όπου μας έδειξαν τον εντυπωσιακό τρόπο δημιουργίας τους.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια μαγευτική περιήγηση στα κανάλια της Βενετίας μέσα από τις γόνδολες με τη συνοδεία ζωντανής κλασικής μουσικής. 

IMG_0225.JPGIMG_9840.JPGIMG_9970.JPG

Το απόγευμα παρακολουθήσαμε την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου με τις υπέροχες αγιογραφίες του Δαμασκηνού, δασκάλου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Τα παιδιά έψαλαν τον «Νυμφώνα» παρουσία του κ. Γ. Πλουμίδη, διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.

Η  τρίτη μέρα αφιερώθηκε στην Τεργέστη. Η περιήγησή μας ξεκίνησε με το Καστέλο Μιραμάρε, το οποίο βρίσκεται σε μία περιοχή φυσικού κάλλους που ανήκει στο πρόγραμμα Natura. Απολαύσαμε τους υπέροχους κήπους του παλατιού και τη θέα της Αδριατικής.

Στο International School of Trieste, στο πλαίσιο του προγράμματος Friendship across the Adriatic and Ionian Seas, οι μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου. Προβλήθηκε ταινία που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά με θέμα A student’s day in Greece. Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στην κεντρική πλατεία της Τεργέστης όπου βρίσκεται ο Ελληνορθόδοξος Ναός του Αγίου Νικολάου. Ο ίδιος ο ιερέας του ναού μας ξενάγησε στην εκκλησία και στο μουσείο. Στο χώρο της Ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης ιδρύσαμε παιδική γωνιά φιλαναγνωσίας, προσφέροντας βιβλία για τα ελληνόπουλα της Τεργέστης και ενισχύοντας τη βιβλιοθήκη της. Στην αίθουσα δεξιώσεων της Κοινότητας πραγματοποιήθηκαν δράσεις σχετικές με τα πασχαλινά έθιμα, στις οποίες συμμετείχαν με ιδιαίτερη συγκίνηση μέλη της Κοινότητας και παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, «Εστία Ιταλίας», κυρία Αλίκη Κεφαλογιάννη, μας συντρόφευσε σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Τεργέστη προσφέροντάς μας πολύτιμη βοήθεια.

IMG_0073.JPGIMG_0290.JPGIMG_9991.JPG

Την τέταρτη μέρα στο πλαίσιο του προγράμματος Friendship across the Adriatic and Ionian Seas, επισκεφτήκα με το International School of Venice. Οι μαθητές μας, αφού γνωρίστηκαν με τους μαθητές του άλλου σχολείου, αντάλλαξαν πληροφορίες για τις δύο χώρες. Προβλήθηκε η ταινία «A student’s day in Greece» και διασκέδασαν συμμετέχοντας σε διαγωνισμό γνώσεων που είχαν προετοιμάσει τα ίδια τα παιδιά. Αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις για να πάρουμε το βαπορέτο για τη Βενετία για μια τελευταία βόλτα στα κανάλια της.

IMG_0152.JPGIMG_9888.JPGIMG_9936.JPG

FRIENDSHIP ACROSS THE ADRIATIC AND IONIAN SEAS

During our visit to Venice-Trieste, we visited two International schools, the International School of Trieste and the International School of Venice. After having had personal interviews in pairs, the students exchanged information about their countries and took part in various activities, such as competitions and games. We really enjoyed the time we spent in both schools participating in the programme Friendship across the Adriatic and Ionian Seas which aims at the cultural cooperation between the schools.

IMG_0010.JPGIMG_0018.JPGIMG_0128.JPGIMG_0280.JPGIMG_0285.JPGIMG_0296.JPG

Δήλωση της κ. Αλίκης Κεφαλογιάννη, Διευθύντριας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Ιταλίας

dicultura

Mε μεγάλη χαρά το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, η Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης και το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τεργέστης, υποδέκτηκαν  στη Τεργέστη τους μαθητές του δημοτικού και τους δασκάλους   της  Σχολής  Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού μέσα στο πλαίσιο των σκοπών του που είναι η πρόβολή του ελληνικού πολιτισμού, η διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και η ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου στην Ιταλία, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και υποστηρίζει με θέρμη τις εκπαιδευτικές δράσεις της σχολικής κοινότητας και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ ελληνικών και ιταλικών σχολείων.

Στους φιλοξενούμενους μας έγινε ξενάγηση στην ελληνική εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο μουσείο της Ελληνικής Κοινότητας καθώς και παρουσίαση της δραστηριότητας των ελληνικών φορέων που εδρεύουν στην πόλη της Τεργέστης.

Οι μαθητές της  Σχολής  Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου  παρουσίασαν στα ελληνόπουλα της Τεργέστης με θαυμάσιο τρόπο τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα και  πραγματοποίησαν εργαστήριο με κατασκευές  που τους δώρισαν.  Με συγκίνηση απολαύσαμε την  παρουσίαση των μαθητών σχετική με τον  διαφωτιστή Ρήγα Φεραίο που έδρασε και συνελήφθη στην Τεργέστη και τραγούδησαν τον Θούρειο. 

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι πολύ σημαντικές για εμάς τους έλληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας. Είναι μία σημαντική συμβολή στο να γνωρίσουν τα παιδιά μας τις ρίζες τους και να διατηρήσουν το πολιτισμικό δεσμό με την πατρίδα τους και την ιστορία της.   Είμαστε ευγνώμονες προς τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς της  Σχολής  Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου για την παρουσίαση του εξαιρετικού αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς και για την δωρεά ελληνικών παιδικών βιβλίων στην βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ιταλίας και της Ελληνικής Κοινότητας και τους ευχαριστούμε θερμά. Είναι πρωτοβουλίες που τιμούν τόσο τους μαθητές όσο και τους δασκάλους τους,  οι οποίοι αποτελούν λαμπρό παράδειγμα του λειτουργήματος της εκπαίδευσης.

IMG 0071  IMG 0072 IMG 0080
Ιδρύοντας την παιδική γωνιά φιλαναγνωσίας...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.