Safer Internet Forum 2013
Αποτελέσματα απο το Πανευρωπαϊκό Πάνελ Νέων 2013 για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.
H μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Βανέσσα Καραμπλιά εκπροσώπησε το Σχολείο και τους νέους της Δράσης SaferInternet Ελλάδας στη συνάντηση νέων που οργανώθηκε από το δίκτυο Insafe και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 15 έως και τις 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.
Τριάντα μαθητές από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν σε παράλληλα workshops και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους σε εκπροσώπους εταιρειών, της google, του facebook κ.ά.
Τα θέματα που απασχόλησαν τις ομάδες εργασίας ήταν:
- Ασφάλεια στην πλοήγηση
- Προστασία των προσωπικών δεδομένων
- Εθισμός
- Cyberbulling
Για καθένα από τα παραπάνω θέματα εξετάστηκε η σημερινή κατάσταση και κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωσή της.
Δημιουργία της Βανέσσας Καραμπλιά
Οι μαθητές εντόπισαν λάθη στη συμπεριφορά και στις ενέργειες των ενήλικων γονέων/δασκάλων και των εταιρειών που κατασκευάζουν και εμπορεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαπίστωσαν όμως και δικές τους λάθος συμπεριφορές (υπερτιμούν τις δυνατότητές τους) και λιγοστές γνώσεις σχετικά με τους κινδύνους στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να γίνονται ανυποψίαστα και εύκολα θύματά του. Έτσι πρότειναν:
1. Οι εταιρείες που κερδίζουν εκατομμύρια από τους ανήλικους χρήστες, οφείλουν:
- Να παρέχουν πιο αποτελεσματικά και επιλεκτικά φίλτρα ανάλογα με την ηλικία για καλύτερο γονικό έλεγχο. Δημιουργία e-safety πλατφόρμας για τα σχολεία.
- Να παρακολουθούν και να ελέγχουν τους χρήστες ώστε να εντοπίζουν περίεργες και ανήθικες συμπεριφορές.
- Να υπάρχει αποτελεσματική γραμμή βοήθειας με άμεση πρόσβαση των χρηστών ώστε να επιλύονται προβλήματα παρενόχλησης εκείνη την ώρα.
- Να υπάρχει κατάλληλο μήνυμα, πριν ανέβει κάποια φωτογραφία ή να γίνει κάτι posted, «Θέλεις να ανεβάσεις αυτή τη φωτογραφία που θα την βλέπουν όλοι και θα μείνει για πάντα;», όπως ακριβώς ανοίγει παράθυρο πριν το σβήσιμο κάποιου αρχείου.
2. Οι γονείς/καθηγητές οφείλουν να ΜΑΘΟΥΝ, οφείλουν να γνωρίζουν Η/Υ ώστε να βοηθούν και να είναι δίπλα στα παιδιά τους τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής τους με το διαδίκτυο.
3. Οι γονείς/καθηγητές οφείλουν να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο διαδίκτυο.
4. Τα παιδιά, κατά την πλοήγησή τους, οφείλουν να ΞΕΡΟΥΝ όχι μόνο τα οφέλη της διασκέδασης αλλά και τους κινδύνους από μικρή ηλικία. Μόνο αν γνωρίζεις προστατεύεσαι.
5. Να είναι φίλοι με τους γονείς/δασκάλους ώστε αν αισθανθούν άσχημα κατά την πλοήγησή τους, ή αντιληφθούν ότι παρενοχλούνται να μπορούν να τους εμπιστευτούν τα προβλήματά τους.
Φωτογραφίες απο το ταξίδι στις Βρυξέλλες:
Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο δημοσιογραφικό portal Real.gr, για τη διάκριση της Μαθήτριας του Γυμνασίου μας.