Εκπαιδευτική εκδρομή στο κέντρο CCSTI και στο εργαστήριο VERIMAG στη Grenoble

grenoble intro

Το Τμήμα Φυσικών Επιστημών της Σχολής μας οργάνωσε εκδρομή των μαθητών των Β΄ και Γ΄ τάξεων του  Γυμνασίου και των Α' και Β' τάξεων του Λυκείου στο Κέντρο CCSTI  (Centre de Culture Scientifique, Technique, Industrielle - Κέντρο Καλλιέργειας της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Βιομηχανίας) και στο εργαστήριο έρευνας και παραγωγής ενσωματωμένων πληροφοριακών συστημάτων VERIMAG, στη Γκρενόμπλ  μετά από πρόσκλησή τους,  από τις 21 έως και τις 24 Νοεμβρίου 2013.

Η επίσκεψή μας στο CCSTI ορίστηκε για την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμά μας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό παρουσίασαν στους μαθητές μας τα προγράμματα και τις δραστηριότητες του κέντρου. Οι μαθητές μας έμαθαν πώς λειτουργούν συσκευές σύγχρονης; προηγμένης; τεχνολογίας όπως εκτυπωτές 3D, ηλιακές θερμαντικές πηγές, ψηφιακά ρολόγια από προγραμματιζόμενα LED καθώς και εφαρμογές τους βασισμένες σε καινοτόμες ιδέες.

Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε το εργαστήριο VERIMAG, που είναι πρωτοπόρο στην επιστημονική έρευνα στο τομέα των κρίσιµων ενσωµατωµένων πληροφοριακών συστηµάτων (Embedded Systems). Ιδρυτής του είναι ο επίτιμος καθηγητής  του Πολυτεχνείου της Λωζάννης (EPFL – École Polytechnique Fédérale de Lausanne) κ. Ιωσήφ Σηφάκης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Turing 2007 για την Πληροφορική. Ο κ. Σηφάκης μας υποδέχτηκε, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της VERIMAG και μας μίλησε:

  • για τη διαδρομή του από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως το βραβείο Τuring
  • πώς συνδέεται η έρευνα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με τα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα και με τη ζήτηση από τις βιομηχανίες (στοχευμένη έρευνα) και
  • για τις εξελίξεις στον τομέα της Πληροφορικής, το σχεδιασμό και την ασφαλή λειτουργία του Internet των αντικειμένων.

Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα όρια της τεχνολογίας και τους πιθανούς κινδύνους από τις «έξυπνες» συσκευές.

Η επίσκεψή μας στη Γαλλία, εκτός από τον έντονο επιστημονικό χαρακτήρα, είχε και πολιτιστικό, καθώς εξυπηρετούσε διάφορα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται οι μαθητές όπως τα Θρησκευτικά, την Ιστορία, τη Γεωγραφία. Γνωρίσαμε την ιστορία της πρώτης δυναστείας των Φράγκων βασιλέων στην περιοχή της Γαλατίας, τους Μεροβίγγειους και τις μετέπειτα διαμάχες τους με τους ηγεμόνες του Οίκου της Σαβοΐας. Μάθαμε για τη Μεροβίγγεια τέχνη και αρχιτεκτονική και επισκεφτήκαμε την  κρύπτη του Αγίου Λαυρεντίου. Ανεβήκαμε στο κάστρο της Βαστίλλης  του 16ου αιώνα με το σύγχρονου τύπου τελεφερίκ, τα βαγονέττα bubbles και θαυμάσαμε τη θέα της πόλης από ψηλά. Περπατήσαμε στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο της πόλης που είναι κτισμένο στην συμβολή των δύο ποταμών Ιζέρ και Ντράκ.

Ταξιδέψαμε στη Λυών, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας όπου γνωρίσαμετο ρωμαϊκό Lugdunum - το λόφο του φωτός και τα δυο ποτάμια της, τον Ροδανό και τον Saône. Ξεναγηθήκαμε στη  Βασιλική Fourvière με τη μοναδική χαρακτηριστική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική της, στο  Institut Lumière που αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο για τον κινηματογράφο και στο Μουσείο Καλών Τεχνών (Musée des Beaux Arts).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την ξενάγηση στην  Εκκλησία του Αγίου Ειρηναίου  που είναι η αρχαιότερη εκκλησία της Λυών και κατεβήκαμε  στην κρύπτη.

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Μαριονέτας Gadagne με την τεράστια συλλογή από κούκλες κουκλοθέατρου από ολόκληρο τον κόσμο - η Λυών αποτελεί τη γενέτειρα του γαλλικού κουκλοθέατρου, του Guignol. Εκεί,είδαμε και τη φιγούρα του δικού μας Καραγκιόζη ως εκπρόσωπο του ελληνικού θεάτρου σκιών.

Τέλος, περπατήσαμε στα λιθόκτιστα σοκάκια (Traboules) της παλιάς μεσαιωνικής πόληςκαι περιηγηθήκαμε το χριστουγεννιάτικα στολισμένο κέντρο της Λυών με τα υπαίθρια στημένα μαγαζάκια και τα παιχνίδια στις πλατείες.

Ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή που πρόσφερε στους μαθητές μας εμπειρίες πλούσιες σε επιστημονικές πληροφορίες, πολιτιστικά στοιχεία και καλλιτεχνικά αξιοθέατα.                                                                                 

1.jpg2.JPG3.JPG4.JPG5.JPG6.JPG7.JPG8.JPG9.JPG

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

ΑΡ. ΓΕΜΗ:1104201000

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.