Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο του Παν/μίου Αθηνών

thalis1314

Το Τμήμα Φυσικών Επιστημών της Σχολής και ο καθηγητής του Τμήματος Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και Παρατηρησιακός Αστρονόμος κ. Κοσμάς Γαζέας οργάνωσαν παρουσίαση με θέμα: «Οι εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης», για τους μαθητές του Γυμνασίου την Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 το βράδυ, στο Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο του Παν/μίου Αθηνών.

Ο κ. Γαζέας μας υποδέχτηκε λίγο μετά τη δύση του Ηλίου, μας ξενάγησε στο Παν/μιακό Αστεροσκοπείο, μας μίλησε για τις παρατηρήσεις και τις μετρήσεις που κάνουν οι αστρονόμοι σχετικά με τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης. Στη συνέχεια, μας παρουσίασε φωτογραφίες της έκλειψης Ηλίου που συνέβη στις 20 Μαρτίου 2015  και φωτογράφισε ο ίδιος  από το νησί Svalbard στο Β. Παγωμένο Ωκεανό καθώς και φωτογραφίες από το σχηματιζόμενο εκείνες τις μέρες Βόρειο Σέλας. Τέλος,  με το τηλεσκόπιο παρατηρήσαμε τον ουράνιο θόλο και είδαμε τον πλανήτη Δία με τους 4 δορυφόρους του και τους κρατήρες της Σελήνης. Μάθαμε να προσανατολιζόμαστε με βάση τη Μεγάλη και τη Μικρή Άρκτο, είδαμε τον Πολικό Αστέρα και παρατηρήσαμε τον αστερισμό του Ταύρου ανάμεσα στον Ωρίωνα (που φαίνεται σαν κυνηγός στο νυχτερινό ουρανό) και τις Πλειάδες ενώ θυμηθήκαμε τον αντίστοιχο μύθο που έχουμε διδαχτεί στη Μυθολογία.

Ενθουσιαστήκαμε από την παρουσίαση του κ. Γαζέα και την αμεσότητα των λόγων του. Φύγαμε με την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρίσουμε στο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο για νέες νυχτερινές ουράνιες περιπλανήσεις κατά τη διάρκεια των μαθητικών αλλά και φοιτητικών μας  χρόνων  ως επίδοξοι μελλοντικοί αστρονόμοι – αστροφυσικοί.

2.JPG3.JPG4.JPG5.JPG6.JPG7.JPG

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

ΑΡ. ΓΕΜΗ:1104201000

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.