Διαγωνισμός της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» (2022)

pythagoras2022

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) οργανώνει τον Μαθηματικό Διαγωνισμό «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ». Σημαντικότερη επιδίωξη του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη των βασικών μαθηματικών ικανοτήτων των μαθητών, όπως είναι η μαθηματική σκέψη και η αξιοποίηση των κύριων κεκτημένων μαθηματικών εννοιών και διαδικασιών. Επιμέρους στόχοι του διαγωνισμού είναι:

  • Η καλλιέργεια του αναλυτικού τρόπου σκέψης και όχι η απλή ανάκληση γνώσεων.
  • Η ανάδειξη των μαθηματικών ως εργαλείου για την αντιμετώπιση θεμάτων σχετιζόμενων με την καθημερινή ζωή.

Ο διαγωνισμός αυτός δεν εξετάζει τις γνώσεις στο μάθημα των Μαθηματικών, αλλά την ικανότητα του διαγωνιζόμενου να σκέφτεται χρησιμοποιώντας τα εφόδια που τα Μαθηματικά προσδίδουν στη σκέψη. Πρόθεση της Ε.Μ.Ε. είναι η προώθηση μιας μαθηματικής παιδείας που δεν επικεντρώνεται στη στείρα απομνημόνευση, αλλά καλλιεργεί την κριτική ικανότητα και τη μαθηματική σκέψη των μαθητών. Για τον λόγο αυτό παρέχεται στους μαθητές την ώρα της εξέτασης και αντίστοιχη θεωρία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ε.Μ.Ε. στην ιστοσελίδα της, «το όλο εγχείρημα θα χαρακτηρίζεται από την ανάδειξη βασικών πτυχών της μαθηματικής σκέψης, έτσι όπως η έρευνα της Διδακτικής των Μαθηματικών έχει υποδείξει και φιλοδοξεί να αναδείξει τη συμμετοχική άμιλλα μεταξύ των μαθητών και όχι τον ανταγωνισμό. Η μαθηματική σκέψη μπορεί να γίνει κτήμα όλων των μαθητών».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου.

Η Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου χαιρετίζει τέτοιες ενέργειες και στηρίζει τον διαγωνισμό με τη συμμετοχή της ως εξεταστικού κέντρου τόσο για τους μαθητές της Σχολής όσο και για μαθητές άλλων σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022.

Και φέτος ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (πανδημία COVID-19), όχι στα εξεταστικά κέντρα, αλλά σε χώρο που θα επιλεγεί από τον ίδιο τον μαθητή (π.χ. στην οικία του). Ο κάθε μαθητής πρέπει να έχει στη διάθεσή του μια ηλεκτρονική συσκευή (pc, laptop, tablet κ.λπ.) και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022, σε συγκεκριμένη ώρα, θα εισέλθει σε ειδικά διαμορφωμένο ψηφιακό περιβάλλον χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό κωδικό που θα του δοθεί μόλις εγγραφεί. Θα έχει στη διάθεσή του ορισμένο χρόνο για να απαντήσει στις 25 ερωτήσεις του διαγωνισμού.

Απαραίτητο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι η συμπλήρωση της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης καθώς και η καταβολή του ποσού των 10€ ως ετήσιας συνδρομής στο περιοδικό της Ε.Μ.Ε. με τίτλο «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ».

Οδηγίες για τη συμμετοχή μαθητών άλλων σχολείων

Ο διαγωνισμός «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, το Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό απαραίτητες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των εξεταστικών κέντρων, είναι η συμπλήρωση της σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης Συμμετοχής και η καταβολή του ποσού των 10€ ως ετήσιας συνδρομής στο περιοδικό της Ε.Μ.Ε. «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ». Η συνδρομή αυτή αποτελεί τη μόνη δέσμευση των συμμετεχόντων.

Το χρηματικό ποσό πρέπει να κατατεθεί μέχρι την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022 στον τραπεζικό λογαριασμό όψεως της Σχολής, στην Εθνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ: GR49 0110 1790 0000 179 47011940. Στην αιτιολογία πρέπει να γραφεί το ονοματεπώνυμο του/της μαθητήτριας, η τάξη που φοιτά και η λέξη ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ.

Όσον αφορά στην Υπεύθυνη Δήλωσης Συμμετοχής, πρέπει να σταλεί υπογεγραμμένη στη Σχολή, μέχρι την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις αναλόγως της βαθμίδας στην οποία φοιτά ο μαθητής:

  • Για το Δημοτικό στο e-mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και
  • για το Γυμνάσιο στο e-mailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Με το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, η Σχολή θα καταθέσει το συνολικό ποσό των συμμετοχών σε τραπεζικό λογαριασμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (http://www.hms.gr/pythagoras/).

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

ΑΡ. ΓΕΜΗ:1104201000

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.