Αθανάσιος Λευκαδίτης

 

Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης (1872 - 1944) υπήρξε καθηγητής της Φυσικής Αγωγής στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο την εποχή που διευθυντής του ήταν ο Δημήτριος Ν.Μακρής (1894-1936). Το 1910 ίδρυσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσκοπική ομάδα από μαθητές της Σχολής, καθώς το πνεύμα και η ατμόσφαιρα που επικρατούσε σ' αυτήν, εξασφάλιζαν γόνιμο έδαφος για το σπόρο του προσκοπισμού.

Από το 1995, οι ετήσιοι αθλητικοί αγώνες του Σχολείου μας καθιερώθηκε να ονομάζονται "Λευκαδίτεια", για να τιμηθεί ο εμπνευσμένος δάσκαλός μας και ιδρυτής του ελληνικού Προσκοπισμού.

 Σύνδεσμος για την ιστοσελίδα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Λευκαδίτης και 1η Προσκοπική Ομάδα

Την Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων τίμησε τη μνήμη του Αθανασίου Λευκαδίτη (1872-1944), ιδρυτή του ελληνικού προσκοπισμού, με την ευκαιρία των 70 χρόνων από το θάνατό του. Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πολύς κόσμος, ο ιστορικός κ. Χατζόπουλος μίλησε για τους κύριους σταθμούς στην ιστορία του προσκοπισμού στην Ελλάδα και στη συνέχεια  προβλήθηκε σύντομο βίντεο για τη ζωή του Α. Λευκαδίτη.

DSC05870

Όπως είναι γνωστό ο Α. Λευκαδίτης, που διετέλεσε καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Σχολείο κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του, επί Δ. Ν. Μακρή, ίδρυσε την πρώτη προσκοπική ομάδα το 1910 από μαθητές της Σχολής. Ο Π. Δ. Καγκελάρης, στο βιβλίο του Αθανάσιος Λευκαδίτης  (Αθήνα 1994),γράφει σχετικά:

«Το Νοέμβριο του 1910 το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα […] την πρώτη αυτή Ομάδα απαρτίζουν μερικοί από τους μαθητές του στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο, τους οποίους και προορίζει για στελέχη του. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ τα ονόματα αυτών  των μαθητών και πρώτων Ελλήνων προσκόπων: Βασίλειος Ανδρουλής, Γεώργιος Βλαχόπουλος, Ανδρέας Βορρές, Πέτρος και Γεώργιος Γρυπάρης, Σπύρος Δελαπόρτας, Θεόδωρος Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Εμπειρίκος, Ιωάννης και Κωνσταντίνος Ζάνος, Γεώργιος Ζαλοκώστας, Κωνσταντίνος Σαμάρας, Ιωάννης και Αλέξανδρος Κοντουμάς,, οι αδελφοί Αλέξανδρος, Μιχαήλ και Λέανδρος Μελά και Βασίλειος και Γεώργιος μελά, Εμμανουήλ Μπαλτατζής, Ζαχαρίας Νεόφυτος, Δημήτριος Ορφανίδης Δημήτριος και Αλέξανδρος Παππάς, Αλέξανδρος Παπαχελάς και Νικόλαος Τομπάζης.
Γρήγορα η Ομάδα αυτή άρχισε να προοδεύει. Βέβαια έλειπαν τα υλικά μέσα, οι πρώτοι όμως πρόσκοποι ήταν γεμάτοι όρεξη, φαντασία και καλή θέληση. Η όλη δραστηριότητά τους επικεντρωνόταν στη γνωριμία τους με τη φύση και τη διαβίωσή τους στο ύπαιθρο.»

Στο τέλος της εκδήλωσης η Διοίκηση του ΣΕΠ απένειμε τιμητικά ενθύμια σε όσους εργάστηκαν για το αφιέρωμα στον Α. Λευκαδίτη. Για λογαριασμό του Σχολείου μας το τιμητικό ενθύμιο παρέλαβε ο Γενικός Διευθυντής, κ. Α. Ι. Παναγιωτόπουλος.

IMG 2774 3  photo  DSC05871

 

IMG 2732  IMG 2715 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

ΑΡ. ΓΕΜΗ:1104201000

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.