Επίδοση τιμητικής πλακέτας στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, οι κύριοι Α.Ι.Παναγιωτόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Σχολής, και Σ.Κουτσούνης, Διευθυντής του Λυκείου, συνοδευόμενοι από ομάδα μαθητών της Γ΄ Λυκείου, επισκέφθηκαν στην οικία του τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, που αποφοίτησε από τη Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου κατά το σχολικό έτος 1938-39. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επίδοση στον ποιητή τιμητικής πλακέτας, με την οποία η Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου τιμά  τον κορυφαίο ποιητή και διακεκριμένο πνευματικό άνθρωπο για την ακάματη πνευματική εργασία του και τη συμβολή του στα Νεοελληνικά Γράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η σε βάθος μελέτη του ποιητικού έργου του Νάνου Βαλαωρίτη από τους μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας Επιλογής που διδάσκεται στην Γ΄ Λυκείου.  

1.JPG2.JPG3.JPG4.JPG5.JPG6.JPG

Ο Μένης Κουμανταρέας συνομιλεί με τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης του Λυκείου

Στο πλαίσιο του εξωσχολικού αναγνώσματος, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου διάβασαν το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα «Βιοτεχνία υαλικών», για το οποίο ο συγγραφέας βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου, ο Μένης Κουμανταρέας επισκέφτηκε τη Σχολή μας τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014  και συνομίλησε με τους μαθητές σχετικά με τα θέματα που θίγει στο έργο του. Οι ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη μεταπολεμική Ελλάδα, την περίοδο κατά την οποία διαδραματίζεται η ιστορία του μυθιστορήματος, η ταχύτατη αστικοποίηση της χώρας, η αδυναμία των ηρώων να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και η βαθμιαία αποξένωσή τους βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας γόνιμης συζήτησης των μαθητών με τον συγγραφέα, την οποία όλοι απολαύσαμε.

IMG_8830.jpgIMG_8849.jpgIMG_8854.jpg

Διαβάστε περισσότερα: Ο Μένης Κουμανταρέας συνομιλεί με...

Ο συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου στο Λύκειο της Σχολής μας

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 επισκέφτηκε το Λύκειο της Σχολής μας ο συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου. Ο βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το Βραβείο Γραμμάτων Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών πεζογράφος συζήτησε με μαθητές της Α΄ Λυκείου, στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας με θέμα την «Εφηβεία», τη σχέση εφηβείας και λογοτεχνίας. Αφορμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η ανάγνωση του μυθιστορήματος του Ανδρέα Μήτσου «Ο αγαπημένος των μελισσών» και η επιθυμία των μαθητών να συναντηθούν με τον συγγραφέα. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν σημαντικό Έλληνα πεζογράφο. 

Διαβάστε περισσότερα: Ο συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου στο...

"Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση"

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στον χώρο εκδηλώσεων του Λυκείου μας εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ «Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση». Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, το σχολείο μας απέτισε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα, προσκαλώντας την κ. Ανθούλα Δανιήλ να συζητήσει με τους μαθητές της Β' Λυκείου για το έργο του ποιητή.

Διαβάστε περισσότερα: "Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση"

Ο Θανάσης Βαλτινός στο Λύκειο της Σχολής μας

Στις 8 Φεβρουαρίου 2010, επισκέφτηκε το Λύκειο της Σχολής μας ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός. Στο πλαίσιο του εξωσχολικού αναγνώσματος, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου διάβασαν το αφήγημα του Θ. Βαλτινού «Η κάθοδος των εννιά», ένα έργο που γράφτηκε το 1959 και έκανε αμέσως αίσθηση κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο ο συγγραφέας προσέγγισε τον ελληνικό Εμφύλιο.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Θανάσης Βαλτινός στο Λύκειο της...

Ο Βασίλης Βασιλικός και το "Αειθαλές Φύλλο" του

Στις 9 Φεβρουαρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Λυκείου η συνάντηση-συζήτηση των μαθητών του Λυκείου της Σχολής μας με τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό. Στο πλαίσιο του εξωσχολικού αναγνώσματος, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου προσέγγισαν κριτικά το πρώτο μέρος της αλληγορικής τριλογίας του Β. Βασιλικού «Το φύλλο – Το πηγάδι – Τ’ αγγέλιασμα» , ανιχνεύοντας το πολυεπίπεδο, συμβολικό και αντισυμβατικό χαρακτήρα του έργου του Β. Βασιλικού.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Βασίλης Βασιλικός και το "Αειθαλές...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

ΑΡ. ΓΕΜΗ:1104201000

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.