«Το Σμόκοβο στη δίνη του εμφύλιου πολέμου»

Το ντοκιμαντέρ των μαθητών της Σχολής μας με τίτλο «Το Σμόκοβο στη δίνη του εμφύλιου πολέμου: μετακινήσεις πληθυσμών κατά την περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου» κατέλαβε την τρίτη θέση στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ για μαθητές και εκπαιδευτικούς που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία». Το θέμα του Διαγωνισμού ήταν «Προσεγγίζουμε βιωματικά το παρελθόν: Αφηγήσεις (μαρτυρίες) από την οικογενειακή, την τοπική και τη σύγχρονη εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία».

Αφορμή για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ των μαθητών μας στάθηκε η ανάγνωση της νουβέλας του Θανάση Βαλτινού «Η κάθοδος των εννιά», η ιστορία της οποίας διαδραματίζεται στην Πελοπόννησο την περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου, μιας περιόδου που συνεχίζει να προβληματίζει και να εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καταδεικνύοντας τα βαθιά τραύματα που προκάλεσε στη συλλογική συνείδηση της χώρας ο Εμφύλιος. Την ομάδα που εργάστηκε για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ αποτέλεσαν οι μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου Αλκίνοος Αλυσσανδράκης, Αθανάσιος Κωτούλας, Νικόλαος Φιλιππάτος, ενώ στη συγγραφή του σεναρίου συνεργάστηκαν οι μαθητές της Α΄ τάξης Ρήγας Ωρίων Καστρίτης και Μαριάννα Μπιτσάνη υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Κώστα Σταμούλη και Ορέστη Χάρου.

Η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων έγινε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Ψυχικό την Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018, και σε αυτή παρευρέθηκαν μαθητές εκπρόσωποι των σχολείων που διακρίθηκαν, μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές τους, μέλη της επιστημονικής και της κριτικής επιτροπής, συνεργάτες των διοργανωτών και γονείς.

Την Ανακοίνωση των Αποτελεσμάτων μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21 Μαρτίου 2017

Με ένα αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη το Λύκειο της Σχολής μας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι μαθητές απήγγειλαν ποίηματα που επέλεξαν οι ίδιοι και εμπνεόμενοι από το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή καλλιτέχνησαν τα δικά τους δημιουργήματα εκφράζοντας τις εφηβικές ανησυχίες.

1.jpg2.jpg3.JPG

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2016

Με ανάγνωση των ποιημάτων που επέλεξαν οι μαθητές, το Λύκειο της Σχολής μας συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016. Ήταν μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές μας να συνομιλήσουν με έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών και να εκφράσουν, μέσα απ’  αυτά, τους πόθους και τις ανησυχίες τους. 

poihsh1.jpgpoihsh2.jpgpoihsh3.jpg

Σπουδαία Διάκριση του Σχολείου μας στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης Castello di Duino

Η Σχολή μας έλαβε Τιμητική Διάκριση στον 12ο  Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης Castello di Duino , ο οποίος διοργανώνεται στην Τεργέστη, τον μήνα Μάρτιο κάθε έτους, από τον φορέα Associazione Poesia e Solidarietà σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico του Duino, με τη στήριξη της UNESCO, του Πρίγκιπα Carlo Alessandro della Torre Tasso del Castello di Duino, του Δήμου του Duino, της Muggia, του Δήμου Τεργέστης, της Περιφέρειας Friuli Venezia Giulia, του CEI και άλλων φορέων.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Η δημιουργική δράση και η γένεση» ( “The gesture and the genesis”). Μαθητές μας από τις βαθμίδες του Γυμνασίου και του Λυκείου συμμετείχαν με πρωτότυπα ποιήματά τους γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και μεταφρασμένα στην Αγγλική και συναγωνίστηκαν με μαθητές από όλο τον κόσμο. Το σχολείο μας ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλά σχολεία από όλες τις ηπείρους.

Συγχαίρουμε τους μαθητές μας για τη σημαντική επιτυχία τους και τους ευχόμαστε η δημιουργική έμπνευσή τους πάντα να διακρίνεται!

castello-di-duino

Επίδοση τιμητικής πλακέτας στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, οι κύριοι Α.Ι.Παναγιωτόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Σχολής, και Σ.Κουτσούνης, Διευθυντής του Λυκείου, συνοδευόμενοι από ομάδα μαθητών της Γ΄ Λυκείου, επισκέφθηκαν στην οικία του τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, που αποφοίτησε από τη Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου κατά το σχολικό έτος 1938-39. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επίδοση στον ποιητή τιμητικής πλακέτας, με την οποία η Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου τιμά  τον κορυφαίο ποιητή και διακεκριμένο πνευματικό άνθρωπο για την ακάματη πνευματική εργασία του και τη συμβολή του στα Νεοελληνικά Γράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η σε βάθος μελέτη του ποιητικού έργου του Νάνου Βαλαωρίτη από τους μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας Επιλογής που διδάσκεται στην Γ΄ Λυκείου.  

1.JPG2.JPG3.JPG4.JPG5.JPG6.JPG

Ο Μένης Κουμανταρέας συνομιλεί με τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης του Λυκείου

Στο πλαίσιο του εξωσχολικού αναγνώσματος, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου διάβασαν το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα «Βιοτεχνία υαλικών», για το οποίο ο συγγραφέας βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου, ο Μένης Κουμανταρέας επισκέφτηκε τη Σχολή μας τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014  και συνομίλησε με τους μαθητές σχετικά με τα θέματα που θίγει στο έργο του. Οι ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη μεταπολεμική Ελλάδα, την περίοδο κατά την οποία διαδραματίζεται η ιστορία του μυθιστορήματος, η ταχύτατη αστικοποίηση της χώρας, η αδυναμία των ηρώων να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και η βαθμιαία αποξένωσή τους βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας γόνιμης συζήτησης των μαθητών με τον συγγραφέα, την οποία όλοι απολαύσαμε.

IMG_8830.jpgIMG_8849.jpgIMG_8854.jpg

Διαβάστε περισσότερα: Ο Μένης Κουμανταρέας συνομιλεί με...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

ΑΡ. ΓΕΜΗ:1104201000

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.