Safer Internet Forum 2013

Αποτελέσματα απο το Πανευρωπαϊκό Πάνελ Νέων 2013 για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

H μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Βανέσσα Καραμπλιά εκπροσώπησε το Σχολείο και τους νέους της Δράσης SaferInternet Ελλάδας στη συνάντηση νέων που οργανώθηκε από το δίκτυο Insafe και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  από τις 15 έως και τις 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Τριάντα μαθητές από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν σε παράλληλα workshops και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους σε εκπροσώπους εταιρειών, της google, του facebook κ.ά.

Τα θέματα που απασχόλησαν τις ομάδες εργασίας ήταν:

  • Ασφάλεια στην πλοήγηση
  • Προστασία των προσωπικών δεδομένων
  • Εθισμός
  • Cyberbulling

Για καθένα από τα παραπάνω θέματα εξετάστηκε η σημερινή κατάσταση και κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωσή της.

saferer int 2013

Δημιουργία της Βανέσσας Καραμπλιά

Οι μαθητές εντόπισαν λάθη στη συμπεριφορά και στις ενέργειες των ενήλικων γονέων/δασκάλων και των εταιρειών που κατασκευάζουν και εμπορεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαπίστωσαν όμως και δικές τους λάθος συμπεριφορές (υπερτιμούν τις δυνατότητές τους)  και λιγοστές γνώσεις σχετικά με τους κινδύνους στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να γίνονται ανυποψίαστα και εύκολα θύματά του. Έτσι πρότειναν:

1. Οι εταιρείες που κερδίζουν εκατομμύρια από τους ανήλικους χρήστες, οφείλουν:

  • Να παρέχουν πιο αποτελεσματικά και επιλεκτικά φίλτρα ανάλογα με την ηλικία για καλύτερο γονικό έλεγχο. Δημιουργία e-safety πλατφόρμας για τα σχολεία.
  • Να παρακολουθούν και να ελέγχουν τους χρήστες ώστε να εντοπίζουν περίεργες και ανήθικες συμπεριφορές.
  • Να υπάρχει αποτελεσματική γραμμή βοήθειας με άμεση πρόσβαση των χρηστών ώστε να επιλύονται προβλήματα παρενόχλησης εκείνη την ώρα.
  • Να υπάρχει κατάλληλο μήνυμα,  πριν ανέβει κάποια φωτογραφία ή να γίνει κάτι posted, «Θέλεις να ανεβάσεις αυτή τη φωτογραφία που θα την βλέπουν όλοι και θα μείνει για πάντα;», όπως ακριβώς ανοίγει παράθυρο πριν το σβήσιμο κάποιου αρχείου.

2. Οι γονείς/καθηγητές οφείλουν να ΜΑΘΟΥΝ, οφείλουν να γνωρίζουν Η/Υ ώστε να βοηθούν και να είναι δίπλα στα παιδιά τους τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής τους με το διαδίκτυο.

3. Οι γονείς/καθηγητές οφείλουν να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο διαδίκτυο.

4. Τα παιδιά, κατά την πλοήγησή τους, οφείλουν να ΞΕΡΟΥΝ όχι μόνο τα οφέλη της διασκέδασης αλλά και τους κινδύνους από μικρή ηλικία. Μόνο αν γνωρίζεις προστατεύεσαι.

5. Να είναι φίλοι με τους γονείς/δασκάλους ώστε αν αισθανθούν άσχημα κατά την πλοήγησή τους, ή αντιληφθούν ότι παρενοχλούνται να μπορούν να τους εμπιστευτούν τα προβλήματά τους.

Λίγα λόγια απο τη Βανέσσα (pdficon)

Φωτογραφίες απο το ταξίδι στις Βρυξέλλες:

brussels1.JPGbrussels2.JPGbrussels3.JPGbrussels4.JPGbrussels5.JPGbrussels6.JPGbrussels7.JPGbrussels8.JPGbrussels9.JPG

Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο δημοσιογραφικό portal Real.gr, για τη διάκριση της Μαθήτριας του Γυμνασίου μας.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Με αφορμή τον φετινό και πρώτο επετειακό (10ετή) εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η Δράση Saferinternet.gr  οργάνωσε ανοιχτή συνεδριακή ημερίδα με θέμα “ Connect with respect - On line rights and responsibilities” στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013. 

Το δεκαπενταμελές του Γυμνασίου μας, μέλος του πάνελ νέων της παραπάνω Δράσης συμμετείχε στo συνέδριο και οι μαθητές μας: Φάνης Κορομπόκης, Βανέσσα Καραμπλιά, Σπύρος Λύτρας και Βασίλης Φελέκης μίλησαν για τα online δικαιώματα και υποχρεώσεις  και προέτρεψαν τους προσκεκλημένους συνέδρους - μαθητές και καθηγητές, να ασχοληθούν με το «Δημιουργικό Διαδίκτυο» και έθεσαν ερωτήσεις στους εκπροσώπους των εταιριών  GOOGLE, της κινητής τηλεφωνίας WIND και της Dixons South-East Europe -Κωτσόβολος για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (τα ηλικιακά όρια στο facebook), τον ελλιπή γονικό έλεγχο και τα λιγοστά φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

 Τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, το 15μελές του Γυμνασίου μας οργάνωσε εκδήλωση με θέμα την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο για τους μαθητές των τάξεων Δ’-Στ’ Δημοτικού και του Γυμνασίου, στο Θέατρο του Διδακτηρίου της Παλλήνης με καλεσμένους τους  κ.κ. Γ. Κορμά, ιατρό και επιστημονικό συνεργάτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών και τον κ.  Ε. Καρκαλέτση Δ/ντή Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Μαθητές του 15μελούς, μέλη της Δράσης μαζί με τους προσκεκλημένους  ενημέρωσαν τους μαθητές του Δημοτικού για τους κινδύνους από τη συνάντηση «αγνώστων» μέσω facebook, από τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τους υπενθύμισαν ότι δεν επιτρέπεται να έχουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ενημέρωσαν για τα online δικαιώματα και υποχρεώσεις τους.

Η Βανέσσα Καραμπλιά, μαθήτρια  της Α’ Γυμνασίου επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει τους νέους της Δράσης Safer Internet Ελλάδας στη συνάντηση νέων από όλη την Ε.Ε. τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

photo001.jpgphoto003.jpgphoto004.jpg

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

ΑΡ. ΓΕΜΗ:1104201000

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.