Διαγωνισμός της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας «Ο Πυθαγόρας» (2020)

pyth2020 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία οργανώνει τον Μαθηματικό Διαγωνισμό «O Πυθαγόρας». Ο διαγωνισμός αυτός διεξήχθη για πρώτη φορά πέρυσι στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και παρόλο που λειτουργεί σε διαφορετικό επίπεδο στόχων, οργάνωσης και περιεχομένου από τους προηγούμενους διαγωνισμούς, διατηρεί ως σημαντικότατη επιδίωξή του την ανάπτυξη των βασικών μαθηματικών ικανοτήτων των μαθητών, όπως είναι η μαθηματική σκέψη και η αξιοποίηση των κύριων κεκτημένων μαθηματικών εννοιών και διαδικασιών. Επιμέρους στόχοι του διαγωνισμού είναι:

  • Η καλλιέργεια του αναλυτικού τρόπου σκέψης και όχι η απλή ανάκληση γνώσεων.
  • Η ανάδειξη των μαθηματικών ως εργαλείου για την αντιμετώπιση θεμάτων σχετιζόμενων με την καθημερινή ζωή.

Ο διαγωνισμός αυτός επιχειρεί να «ελέγξει» την ικανότητα του μαθητή να σκέφτεται με τα εφόδια που του προσφέρουν τα Μαθηματικά. Πρόθεση της Ε.Μ.Ε είναι η προώθηση μιας μαθηματικής παιδείας που δεν επικεντρώνεται στη στείρα απομνημόνευση αλλά καλλιεργεί την κριτική ικανότητα και την μαθηματική σκέψη των μαθητών. Για τον λόγο αυτόν παρέχεται στους μαθητές την ώρα της εξέτασης και η αντίστοιχη θεωρία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ε.Μ.Ε. στην ιστοσελίδα της, «το όλο εγχείρημα θα χαρακτηρίζεται από την ανάδειξη βασικών πτυχών της μαθηματικής σκέψης, έτσι όπως η έρευνα της Διδακτικής των Μαθηματικών έχει υποδείξει και φιλοδοξεί να αναδείξει τη συμμετοχική άμιλλα μεταξύ των μαθητών και όχι τον ανταγωνισμό. Η μαθηματική σκέψη μπορεί να γίνει κτήμα όλων των μαθητών».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄, Γ’ Γυμνασίου.

Η Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου χαιρετίζει τέτοιες ενέργειες και στηρίζει τον διαγωνισμό με την συμμετοχή της ως εξεταστικού κέντρου τόσο για τους μαθητές της Σχολής όσο και για μαθητές άλλων σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15.02.2020.

Απαραίτητο για την συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η συμπλήρωση της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης καθώς και η καταβολή του ποσού των 10€ για μια ετήσια συνδρομή στο νέο περιοδικό της Ε.Μ.Ε. με τίτλο «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ»

Οδηγίες για την συμμετοχή μαθητών άλλων σχολείων

Ο διαγωνισμός της Ε.Μ.Ε «Ο Πυθαγόρας» θα διεξαχθεί το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020, 09:30-11:00 π.μ., στη Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου (Ν. Μιλήση 3, Παλλήνη), η οποία είναι εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές της αλλά και για μαθητές της ευρύτερης περιοχής.

Για την συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των εξεταστικών κέντρων, είναι η καταβολή του ποσού των 10€ για μια ετήσια συνδρομή στο νέο περιοδικό της Ε.Μ.Ε. «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ». Η συνδρομή αυτή αποτελεί τη μόνη δέσμευση των συμμετεχόντων.

Το χρηματικό ποσό θα πρέπει να κατατεθεί στην Κεντρική Γραμματεία της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου (Ν. Μιλήση 3, Παλλήνη) μέχρι την Παρασκευή, 31.01.2020. Εκεί θα πρέπει να συμπληρώσετε και να καταθέσετε υπογεγραμμένη την υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής. Με το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, η Σχολή μας θα καταθέσει το συνολικό ποσό των συμμετεχόντων σε τραπεζικό λογαριασμό της Ε.Μ.Ε.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (http://www.hms.gr/pythagoras/).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

ΑΡ. ΓΕΜΗ:1104201000

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.