Χριστουγεννιάτικη Αγορά

20 χρόνια προφοράς των Μαθητικών Κοινοτήτων του Σχολείου μας

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά που οργανώνουν κάθε χρόνο οι Μαθητικές Κοινότητες του Σχολείου μας, έκλεισε 20 χρόνια ζωής. Είκοσι χρόνια προσφοράς σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανισμούς.

Ξεκίνησε το 1991 ως απλή εκδήλωση για την ενίσχυση των σκοπών της UNICEF, με τίτλο «Το πνεύμα των Χριστουγέννων». Από την επόμενη όμως χρονιά, το 1992, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οργάνωση και τους στόχους της, οι οποίοι διευρύνονται και, μαζί με τη UNICEF, ενισχύονται η Εταιρεία Σπαστικών και η Φλόγα. Παράλληλα παίρνει τη σημερινή μορφή και ονομασία της, «Χριστουγεννιάτικη Αγορά».

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά είναι ό,τι λέει το όνομά της: με αφορμή τα επικείμενα Χριστούγεννα οι μαθητές προετοιμάζουν μιαν αγορά όπου διατίθενται προς πώληση χειροποίητα προϊόντα και κατασκευές. Στο πλαίσιο της Αγοράς πραγματοποιείται και μια σειρά εκδηλώσεων, που κινούνται στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Οι κατασκευές που διατίθενται προς πώληση είναι ως επί το πλείστον δημιουργίες των ίδιων των μαθητών, οι οποίοι με κέφι και φαντασία ξεπερνούν κάθε χρόνο τις προσδοκίες της οργανωτικής επιτροπής. Όμως, η συμμετοχή και των άλλων μελών της σχολικής κοινότητας, των αποφοίτων, των γονέων, των εκπαιδευτικών και των φίλων του Σχολείου μας, που κάθε χρόνο δίνουν δυναμικό παρών και στηρίζουν πολλαπλά την προσπάθεια της μαθητικής κοινότητας, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Η αξία της διοργάνωσης δεν προσμετράται ανάλογα με το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο οι μαθητές από τις δραστηριότητές τους, ούτε και περιορίζεται μόνο στην ενίσχυση ανθρωπιστικών οργανώσεων. Έχει και σημαντική παιδαγωγική διάσταση, γιατί κινητοποιεί όλο τον μαθητικό πληθυσμό του Σχολείου μας: από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο, εμπλέκει όλους τους μαθητές σε μια δράση που αποτελεί στην πραγματικότητα βιωματική μάθηση, ένα μάθημα προσφοράς, το οποίο, επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο, σημαδεύει τον χαρακτήρα των μαθητών και θα τους ακολουθεί λιγότερο ή περισσότερο στην ενήλικη ζωή τους.

Παρά το γεγονός ότι πρωτοβουλίες και δραστηριότητες όπως η Χριστουγεννιάτικη Αγορά είναι αξιέπαινες, από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα ούτε να καλύψουν τα κενά του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των μαθητών σε παρόμοιες ή ανάλογες δραστηριότητες. Ο στόχος, όμως, είναι προφανής σχετικά με τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους, αφού δεν περιορίζονται στην εφήμερη προσφορά, αλλά έχουν να κάνουν με μια στάση ζωής, με αξίες και αρχές, όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη, και βέβαια σχετίζονται με την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κάθε κοινωνίας και την οργάνωσή της.

Εντούτοις, και η υλική προσφορά της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς που οργανώνουν οι Μαθητικές Κοινότητες του Σχολείου μας δεν είναι αμελητέα. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τη Χριστουγεννιάτικη Αγορά, κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο επικεφαλής καθηγητής της Οργανωτικής Επιτροπής σε συνεργασία με τα 15μελή Συμβούλια του Γυμνασίου και του Λυκείου.  

Τα τελευταία δέκα χρόνια δόθηκαν περισσότερα από 120,000€ σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις και για διάφορους σκοπούς, όπως λ.χ. στην Εταιρεία Ψυχοκινητικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), σε σχολεία στο Μενίδι που επλήγησαν από το σεισμό στην Πάρνηθα, την ΕΛΠΙΔΑ, τη ΦΛΟΓΑ, τη UNICEF, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Επίσης, δόθηκαν ενισχύσεις για την αποκατάσταση των πυροπαθών της Ολυμπίας και, φέτος, στο Δήμο Αθηναίων για τις επισιτιστικές ανάγκες των αστέγων. Αξίζει, ακόμη, να αναφέρουμε την ενίσχυση που δόθηκε στο ορφανοτροφείο SaintYared, στην Αξώμη της Αιθιοπίας, για την οικοδόμηση πτέρυγας περίθαλψης άρρωστων παιδιών. Το ορφανοτροφείο SaintYared ανήκει στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και φιλοξενεί περίπου 360 παιδάκια, ενώ το αναρρωτήριο, εκτός των άλλων, χρησιμεύει για τη μηνιαία θεραπεία παιδιών της περιοχής που είναι φορείς του AIDS.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λοιπόν, οι μαθητές μας συμπαρίστανται σε όσους έχουν ανάγκη, εντός ή εκτός των συνόρων, με υπευθυνότητα, αλλά και το χαρακτηριστικό για την ηλικία και το ήθος τους ενθουσιασμό και γενναιοδωρία ψυχής. Είθε η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του σχολείου μας και οι μαθητές μας ατομικά να είναι πάντα σε θέση να προσφέρουν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. ΜΙΛΗΣΗ 3, ΠΑΛΛΗΝΗ

ΑΡ. ΓΕΜΗ:1104201000

Θέσεις Εργασίας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

vellum mono daad
senja

Social Connect

Συνδεθείτε μαζί μας και κρατήστε επαφή.